menu Meny

Hur du väljer rätt flugfiskeutrustning

Att skriva en fullständig och komplett guide för flugfiskeutrustning som passar till alla flugfiskare skulle vara en omöjlig uppgift. Det finns lika många åsikter om flugval, spötyper, linor och annan utrustning som det finns fisk i älven. Hur stor betydelse tur och otur har när du fiskar vet vi inte, men fiskelycka kan ju vara lite av varje. I den här lilla guiden gör vi ett litet försök på att ge dig några tips om hur du kan finna fram i utrustningsdjungeln, och kanske samtidigt öka chanserna för fiskelycka lite grann.

Vi försöker att hålla oss uppdaterade på utrustning och produkter i vårt sortiment, men det kommer alltid finnas utrustning som inte stämmer med några guider, och vissa märken kan så klart ha annorlunda definitioner och användningsområden är det som beskrivs här.

Hur som helst hoppas vi att du som är nybörjare ska få ett litet hum av vad några av de vanligaste uttrycken betyder, och en känsla för vad du kan behöva när du ska börja med flugfiske.

God fiskelycka!Flugspön

Du står och tittar ner i vattnet och du ser fisken som står 12 meter bort (och det är ingen liten kubbe). Fisken ser deg inte, och du har en möjlighet – men bara en – till att göra ett perfekt kast. För många korta kast kan göra fisken uppmärksam på deg, men ett för långa kast kan göra att fisken ser linan. Du har det perfekta spöet för jobbet, så nu är det bara nerverna du måste övervinna.

En 9-fotare med medium flex och i klass 5 är troligtvis det spöt som du hade önskat dig och behöver om du är nybörjare.

När man blir mer erfaren är det vanligt att ha fler spön

En typ av spön som är lite annorlunda är det man kallar Tenkara, och som används vid en traditionell japansk form för fiske där snöret sitter fast i spöet och man inte använder rulle. Tenkara nvänds ofta i små fjällbäckar och ofta till mindre öring.

Klasser

AFTM-systemet (Association Fishing and Tackle Manufacturers) är klassificerings-system för fluglinor. Värden med tal från 1 till 12 berättar indikerar linans egenskaper och vilka typer fiske den är bra till. Låga siffror för lättare fiske och högre för tyngre, kraftigare fiske.

Längd och typ

Längre spön gör att du kan kasta längre, samtidigt som de ger dig större möjligheter för så kallad ”mending”, där man flyttar linan efter att den är på vattnet. Ett kortare spö är enklare att manövrera och ger ökad precision när du kastar.

Antalet delar hade tidigare en stor påverkan på spöets egenskaper. Moderna spön är konstruerade på ett sätt som gör antalet delar spelar mindre roll än tidigare. Producenten har varit tvungna att uppfinna bättre kopplingar, eftersom de flesta vill ha spö som kan delas i flere delar för att vara lättare att transportera.

Tvåhandsspön används i huvudsak till laxfiske, och enhandsspön till mindre elvar, små sjöar och kust.

Användningsområde Längd (fot) AFTM klass
Lättare insjöfiske 7-9,5 0-4
Insjöfiske 7,5-10 3-5
Tuffare insjöfiske, havsöring och mindre lax 8,5-10 7-12
Strömt vatten, havsöring och lax 9-16 7-12


Flugrulle

Dom allra flesta rullar på marknaden har broms. Om man fiskar efter större och starkare fisk är bromsen essentiell för att kunna hålla och slita ut fisken. När man fiskar mindre fisk i till exempel i insjöar har bromsen mindre betydning. Rullar delas oftast in i klasser på samma sätt som spön. Några producenter använder tum som indexering av storlek och klass på rullen.Fluglinor

Här använder man också AFTM klasser, och om man har ett spå med en klass så använder man som regel lina i samma klass. Vid enkelt fiske är rullens huvudsyfte i ha en någonstans att göra av linan när du fiskar. Längst inne placerar du backing, som fungerar som ett extra lager av lina om fisken skulle dra iväg när den hugger på. Normalt sett lägger man på 50-75 meter med backing när man fiskar öring och 150-250 meter när man fiskar lax.

Utanpå backingen fäster man själva linan, som oftast är 25–30 meter lång. Linan har ca 10 meter i änden (kan vara från 6,5 upp till 15 meter) som är tyngre och fungerar som vikt. Det kallas ofta för klump, och fungerar som kastvikt för att du över huvud taget skall få ut linan med flugan. Denna klump är taperad (grad och längd av tapering står oftast på produktinfo hos Tindeberg) för att den ska få en fin rullande rörelse. Till slut, ut mot själva flugan har man en tafs, som är en nästan osynlig, tunn fiskelina som presenterar flugan för fisken.

Det finns det nästan fler åsikter om fluglinor än det finns flugfiskare


Flugor

När man har funnit ett spö och en lina kommer man fram till det som för många är essensen i flugfiske, just flugan. En imitation av bytet och grunden till glädje, frustration och många debatter inom flugfiske. Många fiskar ett helt liv utan att veta varför fisken tog på just den flugan på just den tiden, samtidig som fisken inte tar samma fluga under det som liknar samma förhållanden en annan gång.

Ett tips när du ska välja fluga är i alla fall att se vad som händer runt vattnet och vilka insekter som är i luften och på vattnet, men vilken fluga man ska använda när, är svårt att ge konkret tips på. Det får bli din resa.

Flugor kan generellt delas i två kategorier: Torra och våta flugor. En torr fluga flyter på vattnet medan en våt sjunker
 • Torr: Imiterar insekter som har kläckts och ligger på vattnet. Ofta effektiva i vatten med stark ström.
 • Kläckare: Imiterar insekter som är på ytan, eller strax under, när den kryper ut av skalet.
 • Nymfer: Imiterar insekter under ytan, från drivande eller simmande, till puppor. Det sägs att fisken äter 90% under ytan, så om du är nybörjare så kan du kanske börja här?
 • Våtfluga: Den klassiska flugan, som har fångat fisk i många 100 år. Här dyker namn som Zulu silver, March Brown och Greenwells Glory upp. Våtflugorna imiterar inget särskilt, men om inte fisken tar något annat så prova en våtfluga.
 • Streamer: Imiterar småfisk eller fiskyngel.
 • Tubflugor: Mest använt till lax, där själva flugan är bunden på en tub och sätts på kroken. Det är många älvar som ställer krav till typ av krok man kan använda, och då tubflugor ett praktisk val.


Ord och uttryck

 • Linminne: Är ett begrepp som hänvisar till att linan "minns" hur den varit ihoprullad på sin rulle. Detta kan leda till att linan rullar ihop sig även utanför rullen, och kan bli svår att hantera.
 • Tapering: Fiskelinan är konstruerad så att den smalnar av ju längre ut på linan man kommer.
 • Snabbhet på spö: Ett begrepp man ofta använder om spön. Kort sagt är detta tiden ett spö använder på att komma från spänd position tillbaks till sin raka position. För nybörjare vil ett snabbt spö vara att föredra.

Förkortningar på linor

 • DP: Double Taper
 • WF: Weight Forward
 • CT: Casting Taper
 • WT: Wind Taper
 • TT: Triangle Taper
 • LB: Long Belly
 • SB: Short Belly
 • ST: Shooting Taper
Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000