menu Meny

Hur man väljer rätt ryggsäck

Rätt typ av ryggsäck, eller i alla fall rätt storlek, kan vara skillnaden mellan en fantastisk naturupplevelse eller en slitsam dag med styv nacke och sår rygg.

Halva glädjen med att gå i skog och mark, eller i fjället är att inte ha varken gnagande skor eller ryggsäck. För vissa aktiviteter kan det vara avgörande vilka egenskaper och detaljer en ryggsäck har, hur mycket man kommer att använda den, eller vilken tid på året den ska användas.

Det kan vara smart att ha flera olika ryggsäckar att välja bland, beroende på vilken aktivitet man ska använda den till. Det är både opraktiskt och obehagligt att ha för mycket packning som dinglar på utsidan av ryggsäcken om man ska en tur i skogen, men det kan vara praktiskt om man ska klättra, och behöver snabb tillgång till sin utrustning.

Vilka olika kategorier av ryggsäckar finns det?

Utbudet av ryggsäckar kan fort kännas överväldigande. Vårt team av friluftsfolk har gjort sitt bästa med att samla ihop en del tips och råd på vägen i denna guide.

— Vad passar till mig? —

— Jag är osäker på vart jag ska börja, och vad väljer andra som ser efter det samma som mig? —

Vi kan grovsortera ryggsäckarna in i följande kategorier:

 • Midjeväskor: Fästes endast runt midjan med ett bälte.
 • Träning- och Cykelryggsäckar: Ryggsäcken sitter kroppsnära och är stabil med lite ventilering. Beräknad till vätskeblåsa, lite kläder och en liten matsäck.
 • Ryggsäckar till barn: Ryggsäckar speciellt anpassade till barn som inte ska bära för tungt.
 • Dagsryggsäckar: Enkla ryggsäckar, ofta med fast bärsystem. Fästen för isyxor, stegjärn och gåstavar mm. Många är speciellt utvecklade för specifika aktiviteter som, toppturer, vandring, skidåkning mm.
 • Vandringsryggsäckar: Större ryggsäckar till vandringsturer med tält och sovsäck eller till jakten.

Idag har det flesta seriösa producenter egna modeller till män och kvinnor. Kvinnor som är längre än 175 cm kan ofta ha problem att hitta en ryggsäck som är lång nog i ryggen, och det kan då vara förnuftigt att pröva en herr modell. Vissa producenter har också utbytbara höftbälten som förbättrar möjligheterna att justera och anpassa sin egen kropp.

Tindeberg har ett stort urval av ryggsäckar från de absolut största märken på marknaden idag, och vi hoppas att denna guiden ska vara ett bra hjälpmedel att hitta just ”din” ryggsäck.



Träning- och cykelryggsäckar

Lättare ryggsäckar som oftast inte rymmer mer än vätskeblåsan, lite mat och kanske en extra tröja och en lätt jacka. Träningsryggsäcken ska sitta tätt och gott åt ryggen och följa alla kroppens rörelser. All överflödig plats och fästpunkter har man tagit bort och det samma gäller polster och avstivnig. Dessa ryggsäckana är sällan beräknade för att man ska bära mer än 5 kg och ger inte särskild komfort om man har tyngre vikt i ryggsäcken. Rekommenderas inte som dagsryggsäck eller vill vandring.




Ryggsäckar till barn

Ryggsäckar som är speciellt designade till barn och det är viktigt att barnen har en ryggsäck som sitter bekvämt och bra på ryggen. Det är extra viktigt att man hittar en ryggsäck med bekvämt höftbälte och bröstrem så att ryggsäcken sitter ordentligt. En dagsturryggsäck är inte speciellt anpassade till barnen då skulder remmar och höftbälten gärna är lite för kraftiga och inte sitter särskilt bra på barnets kropp. En liten damryggsäck kan i vissa fall fungera bra. Barn kan utan problem bära egen ryggsäck i tidig ålder, men det rekommenderas att de inte bär mer än 10% av sin egen kroppsvikt. Är barnet över 10 år, och har lite träning kan de bära en sjättedel av sin egen vikt i ryggsäcken.



Dagsryggsäckar

Dagsryggsäckar kommer i en massa olika storlekar och olika bruksområden. De flest har en packvolym mellan 20 och 50 liter. Under begreppet dagsryggsäck hittar man en mängd specialryggsäckar för alla möjliga typer av aktivitet, som tex klättring, skidåkning, toppturer, jakt, fiske och mycket mer.

Planera igenom dagen, vad du tänkt att göra och vad du behöver ha med dig. För de flesta dagsturer består packlistan av maten du har tänkt att äta, en termos, en flaska med vatten och kanske en extra tröja, eller regnjacka. För tuffare, och mer krävande vandringar behöver du mer plats i din ryggsäck för mer utrustning.

— Det finns ingen anledning att välja en större ryggsäck, än behovet tillsäger. —

Om du inte har speciella behov, är en 30-35 liters ryggsäck vara ett bra val, för all-round vandringar. Om du väljer en ryggsäck på 40-45 liter, kan denna också fungera till lätta övernattningsturer på sommaren, eller från stuga till stuga med kortare etapper.

Utformningen på ryggsäcken påverkar hur platsen/volymen av ryggsäcken kan utnyttjas. En ryggsäck med många små rum vill generellt sett ge dig sämre utnyttjande av platsen än en ryggsäck med bara ett stort rum. Öppningen och utformningen varierar mycket från ryggsäck till ryggsäck, så kom ihåg att testa med den utrustningen som tar störst plats i diameter, innan du bestämmer dig för vilken modell som passar ditt behov.

En annan viktig sak som man bör tänka på är tillgången till din utrustning. Till exempel, hur lätt får du fram ett par torra sockar utan att behöva vända upp och ner på allt? Om du tänker använda ryggsäcken på vintertid, kan det vara smart med en sidoöppning som går i längdriktning på ryggsäcken. Detta kan vara mycket praktiskt för att slippa få en massa snö på sin utrustning. Många ryggsäckar från 30 liter eller större har detta.

Många är osäkra på ryggsäckar med dragkedja. Vår erfarenhet är att ryggsäckar från de stora producenterna, sällan eller nästan aldrig går sönder. Oavsett så bör man se till att ryggsäcken har kompressionsremmar om man skulle ha sån otur att dragkedjan går sönder när man är ute på tur.

När det kommer till specialryggsäckar som klätter-, skid-, och toppturryggsäckar mm, så är alla krav individuella men det är några så detaljer man behöver tänka på:

 • Klätterryggsäck: Fästen för rep och karbiner, fästpunkter för att kunna hissa säcken.
 • Skidryggsäck: Fickor på sidorna kan vara i vägen.
 • Alpin ryggsäckar: Fäste för rep, stegjärnspåse, isyxa, skid-, och snowboard fäste.
 • Jaktryggsäck: Många utvändiga fickor gör att ryggsäcken lätt kan fastna i kvistar och grenar. Det kan också medföra till onödigt mycket ljud i skogen som skrämmer bytet. Axelremmen bör inte vara för tjock men ändå ge gott stöd för geväret.
 • Fiskeryggsäck: Många små förvaringsrum ger dig god översikt över din utrustning.

Det kan också vara smart om ryggsäcken är klargjord för vätskesystem. Detta är idag mer eller mindre standard från kända producenter.

Om du ska använda din ryggsäck på vintern så kan det vara smart att testa hur enkelt man kan med vantarna på. Är den svårhanterlig med vantar kommer det bara att skapa irritation utöver redan kalla fingrar.

Axelremmarna ska sitta bekvämt och ha goda justeringsmöjligheter. Om du också har möjligheten att justera rygglängden är detta också väldigt bra. De flesta höftbälten på dagsryggsäckarna är inte meningen att de ska avlasta vikt till höfterna på samma sätt som större vandringsryggsäckar. De är som oftast för små och mjuka för detta, men de ser till att du håller den nedre delen av ryggsäcken tätt intill ryggen.

En dagsryggsäck är sällan avsedd för mer än 10 kg. Ska du bära mera bör du ha en kraftigare vandringsryggsäck.



Vandringsryggsäck


— Det finns i huvudsak två olika vandringryggsäckar - anatomiska eller med ram. —

Anatomiska ryggsäckar

De anatomiska ryggsäckarna är de mest använda vandringsryggsäcken idag. Ryggsäcken har ett integrerat bärsystem som består av enkla lättviktsramar av aluminium. Detta ger lägre vikt och en mycket god komfort upp till 30–35 kilo på de bästa ryggsäckarna. Anatomiska ryggsäckar levereras både i herr- och dam storlekar. Damstorlekarna är anpassade till kvinnans anatomi med bl. a en annan utformning på höftbälte och axelband.

Storleks behovet på ryggsäcken beror först och främst på hur man önskar att packa. Många vill ha all utrustningen i ryggsäcken, men vissa vill ha delar av utrustningen hängande på utsidan. Om möjligt så rekommenderas det att ha så mycket av utrustningen som möjligt inne i ryggsäcken. Detta stabiliserar ryggsäcken och ger dig bättre balans, samt att det skyddar din utrustning mot väder och slitage. Det finns mycket utrustning idag som har en betydligt mindre volym än förr.

När det gäller ryggsäckens volym, så är det ingen fördel att ha en för stor ryggsäck. Utrustningen ska fylla ryggsäckens volym. Om du hela tiden måste komprimera ner ryggsäcken har du en för stor ryggsäck. Detta kan medföra att utrustningen inte håller sig på plats, förskjuts balansen och du får fel belastning, samt att bärkomforten försvinner. Skillnaden mellan en stor 110 liters ryggsäck mot en medels på 75 liter kan motsvara ett 2-mans tält. Tänk hellre igenom hur du kan packa smart och vad du absolut inte behöver ta med.

Packade vandringsryggsäckar väger fort en del kilo som ska bäras i varierad och kanske till och med krävande terräng. Just därför är det mycket viktigt att ryggsäcken har en god viktfördelning och balans. För att kunna justera och anpassa detta under vandringen är det viktigt att ryggsäcken har goda justeringsmöjligheter. All justering och tillpassning bör man kunna göra medans man går eller i alla fall på turen, gärna med och utan vantar.

En ramryggsäck har en ram av aluminium. Detta ger ryggsäcken en relativt hög egenvikt, men en överlägsen komfort om man ska bära en utrustning på mer än 35 kilo. Ramryggsäcken används ofta av jägare som ska bära med sig sitt byte och eller folk som går på riktigt långa turer. Ramkonstruktionen hittar du därför nästan bara på några få riktigt stora ryggsäckar.

Ramryggsäckar

En ramryggsäck har en ram av aluminium. Detta ger ryggsäcken en relativt hög egenvikt, men en överlägsen komfort om man ska bära en utrustning på mer än 35 kilo. Ramryggsäcken används ofta av jägare som ska bära med sig sitt byte och eller folk som går på riktigt långa turer. Ramkonstruktionen hittar du därför nästan bara på några få riktigt stora ryggsäckar.



Midjeväskor

Passar utmärkt till korta turer på skidor, till träning eller liknande. Eftersom midjeväskan endas fästes runt höfterna, så är vikten man bör bära relativt begränsad (mer än 2-3 kilo rekommenderas inte) Om du tänker använda en midjeväska för en kortare vandringstur i bergen, bör du beräkna plats till en tröja eller jacka, något att äta och dricka samt en vind säck.



Hur man mäter och provar ryggsäcken

En ryggsäck provar du allra bäst hemma när man har packat all utrustning man planlägger att ha med sig. Hos Tindeberg så önskar vi att du ska bli nöjd, och erbjuder därför 365 dagars öppet köp med fri retur. Det enda vi kräver är att den returneras i samma tillstånd som du som kund önskar att ta emot den.

Torso

Varför rygglängd och inte kroppslängd?

Vi är alla bygd olika. Någon har överkropp och korta ben, någon har det motsatt. Just därför är det viktigt att man mäter just det avståndet mellan höft och skuldra, som ryggsäcken befinner sig. Detta måttet kommer att ge dig rätt storlek på din ryggsäck.

Hur mäter man rygglängden?

 • När man ska mäta rygglängden så är det bäst att få lite hjälp, alltså att vara 2 personer.
 • Avståndet som ska mätas är från toppen av höftbenskammen till kota C7 på halsryggraden.
 • C7 finner du genom att böja huvudet lätt framåt medans du har handen på nedre delen av nacken. Du kommer då känna ett ben som sticker ut markant, detta är C7. Sen är det bara att lägga en horisontell linje från höftbenskam till höftbenskam och mäta därifrån upp till kota C7.
Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000