menu Meny

Hur du gör ett bättre miljöval

Vi på Tindeberg.se sätter miljön i fokus och vill göra det möjligt för dig som kund att enkelt filtrera fram de mer miljövänliga alternativen. I våra produkttexter skriver vi om en produkt har miljömärkningar och certifieringar, men i en djungel av beteckningar och tekniska termer, kan det vara lätt att gå vilse. Vi har därför skapat en enkel guide med vanliga och återkommande miljömärkningar som du kan läsa nedanför på denna sida. Runt om i vår butik kommer du att se vårt gröna löv som ger information om att det är ett miljövänligare val. För att se alla de miljövänligare produkterna på en sida, tryck på det gröna lövet i menyraden eller ovan.

Bluesign®

Miljömärkningen för bärkraftig produktion av textilier med stränga krav till bruk av kemikalier och utsläpp i hela produktionskedjan. Bluesign® markeringen kräver en insyn på vilka kemikalier som används i textilindustrin. Många producenter ha utvalda serier och kollektioner som bär Bluesign® märket.

The North Face, Mammut, Klättermusen, Haglöfs, Houdini, Marmot, Patagonia, Columbia, Arc´teryx, La Sportiva, Salomon, Norröna och Mountain Hardwear är några av våra leverantörer som har Bluesign® certifieringen.

Spårbart dun

Det är utvecklat strikta rutiner, riktlinjer för hantering av dun och produktionskedjor med total spårbarhet av dunet – hela vägen från kyckling till färdig dunprodukt är något som fler och fler producenter prioriterar mycket högt. Allt spårbart dun är en biprodukt av livsmedelsproduktion. Vi samarbetar med leverantörer och producenter som tycker att fåglarna ska må så bra som möjligt och våra samarbetspartners delar vår syn på ansvarsfull djurhantering. Fåglarnas välbefinnande är den viktigaste ingrediensen i denna process.

Ekologisk bomull GOTS

Endast textil som innehåller minst 70% organiska fibrer kan bli GOTS certifierad. Alla kemiska tillsatser eller liknande, som färgämnen och andra hjälpmedel som används, måste uppfylla en viss miljö- och toxikologiska kriterier. Valet av tillbehör är begränsad i enlighet med ekologiska aspekter. Ett funktionellt reningsverk är obligatoriskt för alla våt -behandlingsenheter som är inblandade i dessa processer måste uppfylla GOTS kriterier.
De viktigaste kriterierna för GOTS och dess kvalitetssäkringssystem och principerna för översyn och revidering kan du läsa om här.

Perfluorerade ämnen eller PFC

Har du lagt märke till hur vattnet pärlar sig på en skaljacka, och liksom rinner av den? Det är impregneringen som gör det. Men de mest slitstarka och effektiva ytbehandlingarna innehåller perfluorerade ämnen (PFC:er efter engelskans perfluorinated chemicals), även kallade fluorkarbon. Många producenter arbetat för att fasa ut dessa kemikalier – till exempel byta till fluorkarbonfri impregnering till vattentäta plagg. Förutom vattentäta regn- och skalplagg gäller det alltså även tält och ryggsäckar. Behöver du åter impregnera ditt plagg med en fluorkarbonfri behandling, gör du detta efter ungefär varannan tvätt. Att impregneringen måste förnyas något oftare anser vi är en rimlig kompromiss för vetskapen att vi inte sprider gifter i naturen. Det finns varianter som du tvättar in i plagget och andra som du sprayar på.


PureOrganic™-bomull

Ekologisk bomull är inte allergiframkallande, och tillverkas utan skadliga bekämpningsmedel, starka kemiska blekningsmedel eller färgämnen. Idag använder många producenter ekologisk bomull i de flesta bomullsprodukter, och det mesta av bomullsprodukterna på Tindeberg.se har idag använda ekologisk bomull i produktionen.

Eco Circle™

Den nuvarande världen har en årlig produktion av större fibrer på 78 miljoner ton, en 5-faldig ökning än från 10 år sedan. Syntetiska fibrer utgör 45 miljoner ton, varav majoriteten består av 80% polyester. Det är stora utmaningar runt denna produktion, vilket omfattas av den svindlande volymen som används, resurser som krävs för att framställa dessa fibrer, och CO2-utsläpp i samband med både produktion och bortskaffande av fibrerna. Det är därför Teijin främjar återvinning av polyester produkter för att övervinna dessa utmaningarna. Teijin kemiska återvinningsteknik, är det första i sitt slag i världen, vilket gör det möjligt att förnya återvunnen polyester till ny polyester råvara. Till exempel kan en gammal och sliten polyester fleece och återvinnas till en ny fleece och om och om igen. Denna teknik minskar också både energiförbrukningen och CO2-utsläpp drastiskt jämfört med användning av olja för att producera nya polyester råvaror. Du kan få ännu mer kunskap här.

SpinDye®

SpinDye® färgmetod är i första hand infärgning av polyester och återvunnen polyester. En banbrytande och hållbar teknik, snart en ny branschstandard. Eftersom färgen blandas in med materialet i början av processen, är hållbarheten och färgäkthet av textilen vida överlägsen traditionella textilier. Ett viktigt faktum att notera är att alla textilierna är tillverkade av en enda källa av garn och tråd, vilket är exceptionell resurseffektivitet och ger mycket lite avfall, varje liten bit av material används i processen. Den exakta vetenskapen om SpinDye® Color System utesluter behovet av försök och misstag, vilket garanterar perfekt resultat varje gång. Du kan få ännu mer kunskap här.

Biologiskt nedbrytbara material

Textilier och material som används i dagens industri är ofta gjorda av naturliga material och minimalt, eller ingen kemisk påverkning alls, och det betyder att dessa bryts ner genom naturliga processer utan yttre påverkan. Detta sker med eller utan tillgång till syre och kallas då aerob och anaerob nedbrytning. Material som cellulosaprodukter, och annat naturligt avfall bryts ner på detta sätt.


Reparation

Som en annan alternativ miljöhänsyn är att reparera ditt plagg om bara en liten sak har gått sönder men annars fullt funktionell.

Norrøna

Kan reparera alla produkter de säljer och erbjuder de reservdelar som behövs om du vill fixa själv. Du kan också leverera produkter för reparation i Norrønas butik i Stockholm eller skicka plagget till Reparationscenter Sverige, Norrøna Flagship Store Stockholm, Kungsgatan 28, 11135 Stockholm. Norrøna kan också anpassa de produkter de säljer så att de passar perfekt för dig, till exempel kan du få lägga upp eller förlängas ärmar. Norrøna har även fem års garanti mot material- och tillverkningsfel. Norrøna skriver mer på sin hemsida.

Houdini

I Sverige kan produkter lämnas till märkets egna butiker och Houdini kommer också att öppna upp butiken i Stockholm som kan ta dina produkter för reparation. Houdini rekommenderar att du använder en lokal skräddare om en inte kan komma till en av butikerna. Om så är fallet kommer Houdini skicka reservdelar direkt till skräddaren. Houdini skriver mycket mer om sitt miljöarbete på sin hemsida.

Klättermusen

Klättermusen tar mer än gärna emot både byten och hjälper till med reparationer, men det måste gå via Tindeberg.se. Krav på kvaliteten är hög på material och tillverkning. Man strävar efter att ge den bästa friluftsutrustning på marknaden. Klättermusen tar ansvar om det skulle finnas några defekter eller materialfel på produkten och erbjuder en tre års garanti på alla produkter. Läs gärna mer om deras miljöarbete på sin hemsida.

Patagonia

Erbjuder reparation också till sina internationella kunder, men produkter som är köpt på Tindeberg.se, måste skickas till huvudkontoret i Norge. Om du vill reparera sig själv, har Patagonia branschens bästa information om hur du ska gå tillväga. Reparationsguider kan naturligtvis också vara användbart när du vill reparera produkter från andra tillverkare också. Patagonia skriver mer på sin hemsida.

Brynje

Reparerar sömmar, ersätter resår och blixtlås även efter garantitiden på två år har förflutit. Har sitt huvudkontor i Larvik, Norge och alla hänvisningar riktas dit.


Leverantörer som vill göra en skillnad

Miljö och hållbarhet är tankar och arbete som är här för att stanna, och viktigare än någonsin. Här kan ni läsa mera om några av våra leverantörer som helhjärtat jobbar med hållbarhet.


"Vi har inget hållbarhetsarbete. Bara en massa arbete. Vi ser inte hållbarhet som en särskild gren i vår verksamhet. Det är en självklar del i allt vi gör. Det finns ingen motsättning mellan hållbarhet och goda affärer. Tvärtom är det en förutsättning. Naturen är det viktigaste vi har. Det är vårt levebröd och där vi njuter, leker och mår bra. Vi bor på en fantastisk planet, och vi tänker göra allt vi kan för att bevara och förbättrar den."


"Utan naturen finns det inte något ”oss”. Vi är ett familjeföretag som skapades genom vår lidenskap för natur och kvalitet genom hållbarhet På så sätt tar vi vårt miljöansvar som varit en del av vårt DNA helt sedan början, i 1929. För oss är en hållbarhetsavsvarlig plattform essentiell för att kunna driva ett företag, och varje dag jobbar vi med att förbättra, utforska samt inspirera till en bättre framtid för våra barn och vår planet."


1% till Planeten

"Sedan 1985, har Patagonia donerat 1% av sin försäljning till bevarande arbete för miljön. Vi har tilldelat över 89 milljoner dollar till utländska och lokala gräsrotsmiljöer som gör en skillnad i deras lokalsamhälle. 2002 skapade grundaren av Patagonia, Yvon Chouinard och Craig Mathews, ägare av Blue Ribbon Files, ett ideellt företag för att uppmuntra andra företag att göra det samma.


1% för Planet är en allians av företag som förstår nödvändigheten av att skydda den naturliga miljön. De förstår att vinsten och förlusten är direkt kopplad till miljö och hälsa över industrins sociala och miljömässiga konsekvenser.


Om du är företagsägare (eller har något inflytande över din chef), var snäll och överväga att bli medlem i den socialt och miljömässigt progressiva gruppen. Genom att bidra med 1% av den totala årliga försäljningen till gräsrotsmiljögrupper påverkar medlemmar på 1% för planeten verklig förändring. Och medlemmarna får andra fördelar: Tillfredsställelsen att bana väg för mer företagsansvar i näringslivet och erkännande, stöd och skydd av samvetsgranna konsumenter som värdesätter ett allvarligt engagemang för miljön."


"Långsiktigt tänkande vägledde Klättermusens unika skapandeprocess. Som med så många andra framsteg så började att allt med något litet och beskedligt. Något som framstod i alla fall framstod som litet och beskedligt. Ilskan över en trasig damask mitt i ett snöoväder fick långtgående följder. Snarare än att utföra en tillfällig lagning, satte sig klättringsprofilen Peter Askulv ner för att analysera den trasiga damasken och dess tillkortakommanden. Han ville förstå hur han kunde förhindra att samma problem uppstod igen. Det som var alltför uppenbart var att damasken var en ganska trist blandning av kontorsdesign, avsaknad av insikt om verkliga förhållanden på fjället och enkla materialval. Damasken var helt enkelt inte alls lämpad för Peters användningsområden. Följdfrågan blev hur en idealisk damask borde se ut.


En ny damask tog sakta men säkert skepnad. Genom att samtal och utbyta erfarenheter med andra klättrare, grottkrypare och utelivsfolk i sin omgivning kunde Peter bygga på samlad kunskap när han skapade sin nya damask. En damask som var utformad för att klara av fjällens berggrund som envetet nötte ner alla material som kom i kontakt med den. Utformad för vindpiskad snö som trängde in i varje hålrum där den frös till is. Damasken var inte fulländad men det var en mycket lovande början, och vida överlägsen allt Peter och hans vänkrets haft tillgång till tidigare. Ritningarna för damasken spred sig bland hans vänner som utgjorde en nära grupp av friluftsentusiaster. Att faktiskt tillverka damasken var upp till var och en, vilket medförde andra problem när det kom till materialtillgång och sammanfogning. Det som framstod som alldeles uppenbart var, att Peter hade lyckats utvinna en form ur allas erfarenheter och förhoppningar som faktiskt gick att sätta ihop till en funktionell och slitstark damask som gick att tillverka med mycket begränsade medel. Vad mer skulle man kunna förbättra på samma sätt?


När Klättermusen utvecklade sina första konstruktioner började några övergripande idéer att framträda. Tre nyckelidéer blev tydliga. Konstruktioner gick att förbättra. Materialen kunde förbättras. Utrustning ska vara beständig och hållbart tillverkad .


Maskinisten har sina verktyg, klättraren har sin utrustning. Klättermusen skulle tillverka utrustning. Utrustning som är beständig var mer än bara ett krav i en omgivning där utrustning som inte fungerar kan förvandla en utmaning till omedelbar fara. Utrustning som är beständig måste gå att underhålla och laga när något går sönder eller slits ut. När utrustning kan underhållas blir den långlivad, och kan användas tills materialet slitits ut. Utrustning som är både beständig och långlivad behöver inte ersättas, och kan vara hållbar om källmaterialen inhämtas på ett ansvarigt sätt.


Målet var dubbelt; skapa utrustning som är så beständig som möjligt, med minsta möjliga inverkan på naturen. Den skara med entusiaster ur vilken Klättermusen uppstod delade alla dessa ideal, och det var ett kraftfullt ståndstagande som drivit Klättermusen framåt i över 40 års tid.


Med rötterna i en enkel kollektivverkstad har Klättermusen kämpat vidare för att möta sina ideal. Konstruktioner, material och hållbarhet har alla förbättrats radikalt under den tiden, vilket alla som äger ett par nu 20 år gamla Freke kan vittna om. Trots att det fortfarande finns utrymme för förbättringar har vi kommit så mycket närmare våra ideal om bestående utrustning tillverkad på ett hållbart sätt."

"Allt som produceras kräver resurser och alla dessa resurser tär mer eller mindre på vår miljö och på människor. Vad vi tar för resurser i anspråk och vad vi använder dessa resurser till är en fråga om ansvar. Vi ser det som en kombination av miljömässigt-, etiskt-, och socialt ansvar. Vi som företag har ett gränslöst ansvar för det totala och det är vår skyldighet att hela tiden arbeta med dessa frågor.


Människan har använt yxor i över en miljon år. Genom historien har vi med yxans hjälp fått ved till våra eldar, byggt våra hus och skyddat oss mot våra fiender, för att bara nämna några områden. Under stora delar av mänsklighetens historia har yxan varit ett livsavgörande verktyg.

Vi ska tillverka yxor som tär så lite som möjligt på vår miljö

Det bästa vi kan göra för miljön är att tillverka få kvalitetsprodukter som håller länge. En bra produkt som vårdas väl får sannolikt en ökad livslängd vilket gör att vi inte behöver tillverka lika många produkter. Som ett bevis på vår målsättning att tillverka hållbara produkter lämnar vi 20 års garanti på våra yxor. Till våra yxor använder vi återvunnet stål, vegetabiliskt garvat kromfritt läder och träskaft av hickory. Val av material är viktigt, inte bara utifrån ett miljömässigt tillverkningsperspektiv, utan även utifrån vad som händer med materialen när yxan till slut inte kan användas längre. Stålet kan återigen återvinnas, lädret och skaftet förmultnar och inget behöver bli till avfall. Vidare har vi sedan flera år en plan på att helt upphöra med vårt oljeberoende, där vi bland annat har investerat i bergvärme som värmer upp våra lokaler och moderna HF-ugnar som värmer upp vårt stål i stället för oljeugnar. Vi har även ett brinnande intresse av att sänka vår energiförbrukning och investerar därför löpande i energibesparande åtgärder. Vårt senaste uppsatta mål är att inom en snar framtid bli helt självförsörjande på förnyelsebar energi."


Vi arbetar för att göra de miljövänligare valen tillgängligare för våra kunder. Det är ett arbete som pågår dagligen och vi hoppas att denna var något till hjälp när du ska välja nya produkter och varor till ditt nästa äventyr.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000