menu Meny

Hur du väljer rätt skidor till dig och din typ av åkning

Ska du göra stora, fartfyllda svängar i pisten, hänga med kompisgänget i off-pisten, tricksa i parken eller ska du kanske på en lång topptur på ett öppet fjäll?. Kan inte bara någon bara säga vilka skidor du behöver?

Det är tyvärr inte så lätt, men vi på Tindeberg.se ska självklart göra allt vi kan för att hjälpa dig att ta det rätta skidvalet. Vi vill att du ska känna dig trygg när du handlar skidor hos oss, och att upplevelsen ute på fjället ska bli ännu bättre.

Generellt

Vilka skidor ska du köpa då? Börja med att bestämma själv vilken terräng du kommer åka i. Det finns tyvärr idag inte en skida för allt mellan snorkeldjupt puder i Japan till nypistade backar i Skandinavien. Allting spelar roll när du väljer skidor, allt från längd, vikt, kroppsuppbyggnad, åkstil till egna preferenser.

En bra start är att välja skidor efter din kroppslängd. Något som är lika viktigt, är hur duktig man är på att åka skidor och vad för typ av skidor man är ute efter. T.ex till dig som inte är så lång men är stark i benen och är duktig på att åka skidor kan du ha lite längre skidor för att få en mer fartfylld, stabil skida som kommer kräva lite mer av dig som skidåkare. Skidans vikt kommer också komma in i bilden när du bestämmer dig för vilken typ av skidåkning du ska utföra, då detta påverkar skidans egenskaper och hur den uppför sig i olika terränger.

Med dagens skidor kan du välja en skida med lite bredare midja än vad du kunde för några år sedan då dagens teknologi och utveckling har gått så långt inom skidbranchen. Även att skidorna är lite bredare kan du fortfarande njuta av snabba och fartfyllda svängar i pisten samtidigt som du har kvar fördelarna med en bredare skida utanför pisten.

Det kommer alltid vara parametrar som gör att du borde/vill välja en kortare eller längre skida:

  • Kortare eller midjesmala pistskidor vill ge kortare svängradie för snabba och korta svängar men mindre fartstabilitet än längre skidor.
  • Skidor med rocker kan vara längre då de ofta har en god balans mellan stabilitet och lättsvängda.
  • Damer har vanligtvis en annan viktfördelning än herrar och har oftast därför lite kortare och mjukare skidor.
  • Har du knäproblem kan det vara smart att välja lite kortare skidor.

Nedanför hittar du kortfattade förklaringar om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa skidor till olika användningsområden.

All mountain

För dig som vill ha en skida till allt kan All Mountain skidor vara ett bra alternativ. All-mountain skidor används både i pisten och utanför i mer lekfull terräng.

Om du har tänkt att åka mer utanför pisten kan du gå upp till en bredare skida som flyter bättre och är mer lätthanterlig i lössnön men har fortfarande goda egenskaper i pisten. Om du däremot ska spendera mer tid i pisten kan du gå ned på en lite smalare skida som har bättre grepp- och svängegenskaper än en bredare skida men har fortfarande kvar goda åkegenskaper för off-pisten.

Rekommenderad midjebredd och skidprofil:
Hård eller pistad backe: 85-95mm och traditionell camber
Mjuk och varierad snö: 95-105mm och directional rocker

Toppturskidor

Topptursskidor ska gärna vara så lätta som möjligt för att göra turen uppför fjället lättare. Man kan säga att en topptursskida är ett mittimellan en fjällskida och friåkningskida. På toppturer åker man utför orörda fjällsidor och man vill då ha skidor som har goda flytegenskaper i snön. Det finns också de s.k "gramjägarna" som gör allt för att spara vikt. Det är dina preferenser som är viktigast, och om turen uppför fjället eller om det är utförsåkningen är helt upptill dig. Om utförsåkningen är i fokus, kan du gå efter lite tyngre skidor, men kom ihåg; 1kg under benen är som ca 5kg i skidryggsäcken.

Rekommenderad midjebredd och skidprofil:
Långa toppturer och snabba turer uppför: 70-90mm
Klassiska toppturer med fokus på utförsåkning: 90-115mm
Hård och packad snö: Traditionell camber
Varierad friåkning/flyt i mjuk snö:Directional rocker
Puder och mjuk snö:Full rocker

Sätt ihop ett riktigt bra toppturspaket med våra olika skidbindningar till topptur och friåkning. Vi har också teleskopstavar, något som är otroligt praktisk när du går uppför fjället och kräver väldigt lite plats i skidryggsäcken.

Kom ihåg att säkerhet går före allt, och speciellt när du är på fjället. Vi har lavinutrustning som lavinsändare, lavinspadar och sonder med många tillbehör. Det räcker dock inte bara med att ha säkerhetsutrustning på fjället, kunskap om hur du använder utrustningen är minst lika viktigt!

Friåkningsskidor

Friåkningsskidor har du med ut på öppna fjället eller ut i skogen för att njuta av mjuk, naturlig snö och förhoppningsvis är det snorkeldjup puder som ingen har rört innan dig. Friåkningsskidor är bredare för att ge maximalt flyt och stabilitet men är nödvändigtvis inte de lättaste skidorna. De används ofta när man tar hissen till fjälltoppen och åker iväg på äventyr i förhoppningsvis orörd terräng.

Rekommenderad midjebredd och skidprofil:
Djup snö och varierande snöförhållande: 100-125mm
Friåkning/flyt i mjuk snö: Rocker
Agresiv åkning: Directional rocker
Puder: Full rocker

Alla skidor över 125mm i midjebredd är rena puderskidor.

Pistskidor

Pistskidor passar dig som älskar att åka i nypistad pist och stå längst fram i liftkön varje morgon för att få ut stora och små, fartfyllda svängar i nypistade backar med alla bakom sig. De flesta pistskidorna har en svängradie mellan 11 och 18 meter, och många skidåkare har pistskidor som är ca 10cm kortare än sin egna längd. Om du älskar att åka fort med stora svängar kan du ha lika långa skidor som dig själv.

Parkskidor

Parkskidor används i half-pipe, på hopp och rails. Med parkskidor är det viktigt med korta, lätta skidor med robusta stålkanter. Twintip skidor är väldigt vanligt i parken för att man ska kunna landa och åka baklänges.


Förklaring av olika ord och uttryck:

Rocker: Delar av skidan är vinklad uppåt.
Taper: Den bredaste punkten, längst ut på topper är gjord smalare in mot mitten. Insvängningen slutar tidigare.
Kärnmaterial: Skidor blir tillverkade i väldigt olika material och det kan vara viktigt att veta vad för typ av kärna skidan har när man väljer skidor. Detta avgör vikt, styvhet, slitstyrka och liknande.
Svängradie: Detta avgör hur lättsvängda och hur lätthanterliga skidorna är.
Sandwich konstruktion: En skidkonstruktion med ett styvt bottenlager med tunnt topplager och egna sidoväggar
Twintip:Skidor med uppvinklad topp på båda sidor.

Camber

Det traditonella spannet i skidan, som du måste "trycka" ned i snön.

Early Rise

Toppen av skidan är uppvinklad uppåt.

Directional Rocker

Spann/camber i skidan och mer uppåtvinklad fram än bak.

Full Rocker

Skidan är uppåtvinklad både fram och bak.

Reversed Camber

Inget spann i skidan. Hela skidan är bågformad, nästan som full rocker.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000