menu Meny

Hur gör man för att behandla eller undvika skoskav?

Vissa får skavsår mycket lätt, medans andra aldrig upplever det. Med rätt förebyggande är det möjligt att undvika skoskav-problemen även när man går långt. Lösningen kan variera från person till person, så vi rekommenderar att testa olika metoder om problemen fortsätter. Hur lätt man får skoskav är mer relaterat till medfödda egenskaper och skillnader på fötterna, än hur man är som friluftsmänniska.

Skoskav kan effektivt förkorta längden på utflykten eller i värsta fall avbryta den. För att undgå att det sker bör du ha med dig bra skavsårsplåster och annan utrustning. Hos oss hittar du dem både under kategorierna skavsårsplåster samt första hjälpen och hygien.

Förebyggande

Välj rätta skor/stövlar

Inte så konstigt, men välj skor som passar för dig. Har du problem med skoskav på hälen, testa noga passformen och greppet i hälen innan du bestämmer dig. Kolla gärna in vårt stora utbud av skor och kängor, och ta hjälp av vår guide till att köpa skor på nätet.

Gå in skorna/stövlarna

Alla vet det, men en del tar för lätt på den här punkten. Köp nya fjällstövlar i god tid före utflykten ska inträffa och använd de i förkant. I värsta fall runt huset där hemma, allra helst i ordentlig användning – bara kom ihåg att öka gradvis. Använd gärna fjällstövlarna även om du bara ska gå en kort tur i parken. Även goda, gamla stövlar som har bevarats länge bör vårdas och användas lite innan de ska användas på långturer.

Välj rätt strumpor och sockor

Kolla att passform, material och tjocklek är rätt. Det är viktigt att strumporna transporterar fukt effektivt så att det inte blir liggande i materialet och gör huden fuktig. Kolla in vårt utbud av sockor och strumpor till både dam, herr och barn.

Överväg två strumpor (linerstrumpa)

Dubbla strumpor gör att strumporna glider mot varandra istället för på foten. Använd därför två tunna strumpor än en tjock, även på sommaren. Nylonstrumpor fungerar för en del, men de går i sönder snabbt. En tunn linerstrumpa som för svetten till strumpan utanpå. Den är också lagat av ett material som ger mycket låg friktion mot strumpan utanpå. Kom ihåg att linerstrumpan måste vara ren för att fungera, ta därför med fler par i ryggsäcken eller tvätta/skölj det paret du använder varje kväll.

Rena fötter och nyklippta tånaglar

Det finns säkert en vetenskaplig orsak till att detta förebygger, men poängen är ändå: det funkar. Tvätta också undervägs på resan – varma fötter i en kall fjällbäck är både roligt, skönt och nyttigt! Kom ihåg att torka fötterna noga innan vandringen fortsätter.

Skavsårplåster

Skavsårplåster finns i många olika storlekar och kan sättas på före utflykten. Lägg plåstret där du brukar få skoskav. Om plåstret används på en vattenblåsa eller öppet sår, är det viktigt att det täcker hela såret och att huden är torr och varm när det läggs på.

Det vanligaste stället att få skoskav är på hälen. Sett därför gärna ett plåster som förebyggning på hälen.  Se till att vinkla upp foten så att hälen blir så lång som möjligt när du sätter på plåstret och var noga med att det inte viks eller kommer luft emellan.

Det finns också skavsårstift som förebygger skoskav. Torka stället där såret är och gnid stiften över området.  Stiften gör att huden blir mer len och ger mindre friktion.

Sportstejp

Traditionell sportstejp över utsatta områden minskar också risken för skoskav. Speciellt på tårna rekommenderas sportstejp före plåster. Klipp till tejpen i önskad längd och passa på att den läggs på torr och varm hud. Kom ihåg att tejpen inte ska vika eller vränga sig! Är du allergisk mot sportstejp, kan silketejp användas istället.

Behandling

Om du får skoskav på utflykt, gör följande:

Stanna omedelbart och ta av stövlarna. Lägg på skavsårplåster, gärna med extra sportstejp runt, som förhindrar att plåstret glider av. Har det redan uppstått ett sår rekommenderar internetsjukhuset.se dig att försöka hålla det rent och torrt, och om det är möjligt undvika mer tryck och press på området.

Har du fått en vattenblåsa borde du undvika att sticka hål på den, och låta den spricka av sig själv. Vätskan bör inte tas bort eftersom den skyddar den sensitiva huden under. Chansen för infektioner ökar också om du spricker den.

”Måste” sticka hål?

Klarar du inte att låta bli att sticka hål på den, kan du använda en nål (värms på en tändare) som sticks in i den friska huden en millimeter eller två utanför blåsan och in i den. Stick inte hål på själva blåsan. Huden kommer då inte att bli förstörd och såret är sterilt. Kläm ut vätskan så bra som möjligt och lägg därefter på skavsårplåstret, gärna med extra tejp runt. Lägg också om möjligt lite skumplast för att skydda området.

Har man fått skoskav så tar det lång tid innan det gror. När du har kommit hem och fötterna får vila tar det ofta bra över en vecka innan blåsan är borta och du inte har ont längre. Det tar betydligt längre tid innan det inte syns något spår av skadan. Förebyggande är därför en mycket bra idé – de flesta får reda på det för sent…

Ha en fin tur!

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000