menu Meny

Hur man behandlar och sköter kängor bäst

Om man tar bra hand om vandringskängor och jaktkängor så blir de mer komfortabla att ha på sig, och de håller längre. Det är alltså både behagligt och lönsamt att vårda sina skor och kängor.

Undervägs på utflykt

 Alla dessa tips gäller endast om det är praktiskt möjligt, naturligtvis:

  • Tvätta stövlarna i kallt/ljummet vatten, använd borste om de är jätte smutsiga.
  • Torka av stövlarna på en luftig plats – undvik starka solstrålar eller för nära ugn eller spis. Läder blir fort styvt och spricker vid för stark temperatur. Ta också ut och torka sulorna.
  • På längre turer kan det vara förnuftigt att smöra in stövlarna med impregnering eller skokräm/vax ofta – gärna varje dag. Stövlarna bör vara så rena och torra som möjligt när detta görs.

 

Vård efter utflykten

  • Tvätta stövlarna i ljummet vatten och använd borste om de är jätte smutsiga.
  • Låt stövlarna torka i rumstemperatur. Ta också ut och torka sulorna.
  • Fyll skospetsen invändigt med tidningspapper eller ”foot trees”, så att de håller fasonen under torkning.
  • När stövlarna är torra vårdar du dem med skokräm, vax eller olja, efter det sprejar du dem med impregnering som stöter bort smuts och vatten. Låt stövlarna torka efter behandlingen.
  • Bevara stövlarna på ett torrt och inte för varmt ställe.

 

Vård av olika material

Om en läderstövel inte behandlas över en lång tid och den samtidigt har varit blöt några gånger, så kommer lädret att börja torka. När läder blir torrt, har det en tendens att dra ihop sig. Det vil för eller senare resultera i sprickor i skinnet.

Fjällstövlar och skor lagas båda av konstmaterial och läder (skinn), både i kombinationer eller med bara den ena. Det finns även fler olika typer och kvalitéer på läder:

Nubuck läder – är en läderkvalitet där narvsidan (utsidan) är slipad för att bli matt.

 Nubuck läder är slipat/borstat för att ge lädret bättre andningsegenskaper, samt att småskador inte ska synas lika bra. Det finns speciella borstar för att rufsa upp Nubuck-läder med. Innan detta använder man en flytande impregnering. Smörjs Nubuck-läder med vax kommer det med tiden att se mer ut som och fungera som lent läder.

Lent läder (fulläder) läder som används med utsidan utåt.

 Använd gärna vax för att impregnera läder, eller impregneringssprej. Kom ihåg att också använda skokräm jämnt.

Spaltläder – Spaltläder framställs genom att man maskinellt spaltar hudar i två eller tre lager före garvningen.

Den rimligaste ledarkvaliteten, men fungerar bra till många typer skor och stövlar, bl.a. trekkingskor/turskor, och lätta fjällskor. Spaltläder andas bra, är lätt i vikt och mjukare.  Använd impregneringssprej på skor/stövlar gjorda av spaltläder och textil – eller ett medel beräknat för nubuck. Är stöveln endast i spaltläder kan vax användas, men var obs på att lädret då tappar de goda andningsegenskaperna och utseendet.

Nappa – är en typ av skinn som är framtagen för att narvsidan (hudens utsida) skall bäras utåt.

Används för att få en mest möjlig vattentät stövel – oberoende av Gore-Tex. Finns bl.a. på kraftiga stövlar beräknade för användning med stegjärn. Behandlas som nubuck, använd gärna silikonhålig impregnering.

Se vårt stora urval av produkter för vård av skor här.

GORE-TEX

Alla dessa typer läder eller konstgjorda material kan kombineras med Gore-Tex. Gore-Tex är inte själva materialet i stöveln, utan en membran som ligger på insidan av lädret för att ge stöveln extra vattenavstötande. Denna membran förhindrar vatten att tränga in i stöveln, samtidigt som den inte förhindrar at fukt kommer ut av stöveln. Gore-Tex ligger alltså mellan ytterstoffet och fodret.

För att avlasta Gore-Tex membranen lite, måste man se till att yttermaterialet är mest möjligt vattenavvisande och att det håller sig mjukt och smidigt.

För att Gore-Tex ska kunna fungera rätt och andas bra är det viktigt att tvätta skon invändigt inemellan. Detta göres vid att fylla stövlarna med ljummet vatten och låta det stå en stund. Fyll efteråt och skaka stövlarna bra med vatten i.

Se även våra tips för att handla skor/stövlar på nätet här.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000