menu Meny

Hur du klär dig rätt med lager på lager-principen

Ute i naturen är det viktigt att klä sig rätt för att kunna njuta maximalt av de härliga upplevelserna naturen bjuder på. Man pratar ofta om lager-på-lagerprincipen som innebär olika klädlager för att få så optimal isolation, fukttransport och komfort till den aktivitet du ska utföra, oavsett årstid. Lager-på-lagerprincipen kan användas året runt och till alla typer av friluftsaktiviteter.

Här kommer lite tips och råd om hur du väljer rätt kläder till dina naturupplevelser och aktiviteter.

Underställ

Välsittande underställ i tekniskt material är det viktigaste, antingen i ull eller syntet. Underställets viktigaste uppgifter är att transportera bort svett och samtidigt värma kroppen. Tänk efter själv vilka aktiviteter du ska utföra och vilken intensitet dessa aktiviteter har. Underställ i merinoull passar generellt bättre till aktiviteter med låg och medel intensitet medans underställ i syntetmaterial passar bättre till högintensiva aktiviteter.

Välj aldrig kläder i bomull till friluftsaktiviteter, bomull kan vara fint i vardagskläder, men bomull kyler ned kroppen när det är fuktigt och har i princip ingen andningsförmåga som transporterar bort överskottsvärme och fukt.

Underställ i ull – Låg till medel intensitet

Merinoull är ofta det bästa valet av material när du ska utföra stop-and-go aktiviteter, vilket betyder att du är i aktivitet och sedan stannar till några minuter för att vila. Merinoullen håller kvar värmen även när du står still och ger en bättre isolering än underställ i syntet. Merinoullen har många goda egenskaper som håller dig varm och torr genom att effektivt transportera bort svett och fukt samtidigt som den isolerar. Merinoullen är naturligt resistent mot bakterier och dålig lukt, vilket gör att du kan använda plagget flera gånger mellan varje tvätt. Tack vare merinoullens långa och fina fibrer så känns den väldigt mjuk mot huden och ger en komfort som inte kliar.

Ullunderställ kommer i olika tjocklekar, de tunna ullunderställen med ca. 100-200g/m² i materialvikt passar till friluftsaktiviteter under höst, vinter och vår. Perfekt till allt från fjällvandringar och fiske under hösten till skidåkning och långfärdskridskoåkning på en kylig vinterdag. Tjockare underställ i ull med över 200g/m² i materialvikt passar bättre till aktiviteter på vintern där du behöver extra värme och isolering som t.ex. jakt, isfiske och övernattning i naturen på vintern.

Underställ i syntet – Medel- till högintensiva aktiviteter

Vid högintensiva aktiviteter är syntetmaterial bättre än ull tack vare en mer effektiv fukttransport och mindre isolerande egenskaper än ull, och binder inte upp lika mycket värme. Syntet passar även bra till låg- och medel intensiva aktiviteter året om när du behöver minimal isolation och effektiv fukttransport. Syntetunderställ finns i flera olika syntetfibrer med olika kvaliteter som t.ex. polypropylen som är ett finare syntetfiber än den vanliga polyesterfibret som inte har lika bra andningsförmåga och snabbtorkande egenskaper som polypropylen.

Material-konstruktioner

Ullunderställ tillverkas i flera olika konstruktioner, i bland annat ribbstickning och nätkonstruktion. Ribbstickning är en stickad konstruktion och ger en elastisk egenskap och ökar höjden på textilen, höjd beror på trådens tjocklek. Ribbstickade textiler är alltid mjukare och mer elastiska än vävda textiler. Med ribbstickkonstruktion får man mer luft in i textilen än en glattstickad textil, och vill därför kännas tjockare. Ribbstickning är också mer slitstark.

Nätkonstruktion är en vävd konstruktion och gör så att kontakten mellan hud och tyg blir minimal vilket leder till att plaggen är snabbtorkande samt har riktigt bra ventilation och fukttransport. Håller också mycket bra på värmen då nätkonstruktionen gör att trådarna ligger i flera lager, och håller därför luft, som igen är det som isolerar mot kylan.

Mellanlager

Mellanlagret ska transportera fukten vidare ut till ytterplagget samtidigt som det isolerar. Fleece eller ull fungerar bra när det inte är väldigt kallt. När du väljer mellanlager är passform väldigt viktigt, det är viktigt att se till att plagget inte blir för klumpig och därmed tappa rörelsefrihet. Är du frusen eller vill ha extra värme på en riktigt kall dag är en isolerande jacka ett starkt alternativ.

Isoleringsjacka i syntet eller dun passar bra när de riktigt kalla dagarna är framme, när du behöver mycket värme och utövar aktiviteter som inte har väldigt hög intensitet. Om du utövar aktiviteter med hög intensitet borde du välja en tjockare fleecetröja eller en isoleringsjacka i syntet istället för en dunjacka, på grund av den bättre fukttransporten och andningsförmågan som det syntetiska materialet har.

Fleecetröjor i syntet eller ull passar perfekt till alla typer av aktiviteter när det inte är väldigt kallt. En tröja i fleece är det populäraste valet av mellanlager, på grund av fleecens goda värme- och fukttransporterande egenskaper samtidigt som det är mjukt och komfortabelt. Perfekt att ha som funktionellt mellanlager under en skaljacka när temperaturen står mellan ungefär -15ºC till 10ºC och när du ska utföra aktiviteter med medelhög eller hög intensitet. Tunnare fleecetröjor passar perfekt till friluftsaktiviteter året runt både som värmande mellanlager under höst, vinter och vår och som ytterplagg under sommaren när solen inte är som varmast.

Ytterplagg

Välj skalkläder som är vind- och vattentäta samtidigt som de transporterar bort överskottsvärme och fukt genom membran som andas. Sådana membran är oftast kända som Gore-Tex®. Olika varumärken har olika namn på samma typ av membran, som t.ex. OutDry®, Atmos™ och eVent™. Det som skiljer en skaljacka mot en dyrare skaljacka är ofta egenskaperna på membranet och de tekniska detaljerna. Det finns flera olika typer av vind- och vattentäta membran med olika egenskaper som t.ex. bättre andningsförmåga eller högre slitstyrka.

När du ska köpa en skaljacka är det också viktigt och tänka efter till vilken aktivitet du ska använda den till. Ska du t.ex. åka skidor är tekniska detaljer som hjälmkompatibel huva, praktiska fickor och ventilationsdragkedjor som är lättillgängliga även när du använder ryggsäck för att få ut maximalt av din dag ute i snön.

Kom ihåg att testa dina skalkläder hemma innan du använder de med din utrustning och kläder du brukar ha på dig när du är ute i naturen för att se att allting passar bra i både passform och med utrustningen. Skalplaggens passform är viktig, du ska känna dig obehindrad samtidigt som du har olika lager med kläder undertill.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000