menu Meny

Klä ditt barn rätt för friluftsliv och utelek om vintern

Oavsett om barnen är ute med förskolan, om ni är ute i skogen, åker skidor eller skridskor så är det viktigt att klä barnen rätt för att de ska kunna njuta maximalt av de härliga upplevelserna naturen bjuder på. Man pratar ofta om lager-på-lager principen som innebär olika klädlager för att få så optimal isolation, fukttransport och komfort till den aktivitet man ska utföra, oavsett årstid. Lager-på-lagerprincipen kan användas året runt och till alla typer av friluftsaktiviteter för såväl vuxna som barn.

Här kommer lite tips och råd om hur du väljer rätt kläder till naturupplevelser, lek och aktiviteter ute i kylan för de små äventyrarna.

Tänk på att små barn är ofta lite varmare än vuxna, men de är inte lika rörliga i stora vinteroveraller, och kan därför bli mindre aktiva. Inga barn är lika, så om du vet att ditt barn är varmt av sig eller inte, ta hänsyn till det i påklädningen.

1. Underställ – närmast kroppen

För barn som vuxna är ett välsittande underställ i tekniskt material det viktigaste, antingen i ull eller syntet. Underställets viktigaste uppgifter är att transportera bort svett och samtidigt värma kroppen. Tänk att ditt barn ska ha det komfortabelt ute, oavsett nivån på aktivitet i kylan. Underställ i merinoull passar generellt bättre till aktiviteter med låg och medel intensitet medans underställ i syntetmaterial passar bättre till högintensiva aktiviteter.

Välj aldrig kläder i bomull till friluftsaktiviteter, bomull kan vara fint i vardagskläder, men bomull kyler ned kroppen när det är fuktigt och har i princip ingen andningsförmåga som transporterar bort överskottsvärme och fukt.

Ullunderställ – för låg till medel intensitet

Merinoull är ofta det bästa valet av material när du ska utföra stop-and-go aktiviteter, vilket betyder att du är i aktivitet och sedan stannar till några minuter för att vila, eller bara vänta, som man måste göra i skidliften ibland. Merinoullen håller kvar värmen även när barnet är stilla och ger en bättre isolering än underställ i syntet. Merinoullen har många goda egenskaper som håller dig barnet varmt och torrt genom att effektivt transportera bort svett och fukt samtidigt som den isolerar. Merinoullen är naturligt resistent mot bakterier och dålig lukt, vilket gör att barnet kan använda plagget flera gånger mellan varje tvätt. Har du minnen av kliande ulltröjor från barndomen? Satsa på merinoull till barnen, tack vare merinoullens långa och fina fibrer så känns den väldigt mjuk mot huden och ger en komfort som inte kliar.

Ullunderställ kommer i olika tjocklekar, de tunna ullunderställen med ca. 100-200g/m² i materialvikt passar till friluftsaktiviteter under höst, vinter och vår. Perfekt till allt från utelek under hösten till skidåkning eller en dag i pulkbacken på en kylig vinterdag. Tjockare underställ i ull med över 200g/m² i materialvikt passar bättre till aktiviteter på vintern där du behöver extra värme och isolering.

Här hittar du underställ i merinoull och syntet till ditt barn

Syntetunderställ – för medel- till högintensiva aktiviteter

Vid högintensiva aktiviteter så som skidåkning, slalom eller skridskoåkning, är ett syntetmaterial bättre än ull tack vare en mer effektiv fukttransport och mindre isolerande egenskaper än ull, och binder inte upp lika mycket värme. Syntet passar även bra till låg- och medel intensiva aktiviteter året om när du behöver minimal isolation och effektiv fukttransport. Syntetunderställ finns i flera olika syntetfibrer med olika kvaliteter som t.ex. polypropylen som är ett finare syntetfiber än den vanliga polyesterfibret som inte har lika bra andningsförmåga och snabbtorkande egenskaper som polypropylen.

Material-konstruktioner

Ullunderställ tillverkas i flera olika konstruktioner, i bland annat ribbstickning och nätkonstruktion. Ribbstickning är en stickad konstruktion och ger en elastisk egenskap och ökar tjockleken på textilen, höjd beror på trådens tjocklek. Ribbstickade textiler är alltid mjukare och mer elastiska än vävda textiler. Med ribbstickkonstruktion får man mer luft in i textilen än en rätstickad textil, och vill därför kännas tjockare. Ribbstickning är också mer slitstark.

Nätkonstruktion är en vävd konstruktion och gör så att kontakten mellan hud och tyg blir minimal, detta gör att plaggen är snabbtorkande och har riktigt bra ventilation och fukttransport. Nätkonstruktion håller också mycket bra på värmen då nätkonstruktionen gör att trådarna ligger i flera lager, och håller därför på luft, som igen är det som isolerar mot kylan.

2. Mellanlager för värme

Mellanlagret ska transportera fukten vidare ut till ytterplagget samtidigt som det ska värma. Fleece eller ull fungerar bra när det inte är väldigt kallt. När du väljer mellanlager till barnen är passform väldigt viktigt, se till att plagget inte blir för klumpigt så att barnen tappar rörelsefrihet och lekglädje.

En isoleringsjacka eller -byxa i syntet eller dun passar bra när de riktigt kalla dagarna är framme och ditt barn behöver mycket värme, eller utövar aktiviteter som inte har lägre intensitet. Om barnen ska vara väldigt aktiva är en tjock fleecetröja eller en isoleringsjacka i syntet bättre än en dunjacka, på grund av den bättre fukttransporten och andningsförmågan som det syntetiska materialet har.

Här hittar du isoleringsjackor och -byxor till ditt barn.

Fleecekläder i syntet eller ull passar perfekt till alla typer av aktiviteter när det inte är väldigt kallt. En tröja i fleece är det populäraste valet av mellanlager, tack vare fleecens goda värme- och fukttransporterande egenskaper samtidigt som det är mjukt och komfortabelt. Perfekt att ha som funktionellt mellanlager under en skaljacka när temperaturen står mellan ungefär -15ºC till 10ºC och när man ska utföra aktiviteter med medelhög eller hög intensitet. Tunnare fleecetröjor passar perfekt till friluftsaktiviteter året runt både som värmande mellanlager under höst, vinter och vår och som ytterplagg under sommaren när solen inte är som varmast.

Här hittar du fleecetröjor i syntet och ull till ditt barn

3. Ytterplagg – skydda barnen från väder och vind

Välj skalkläder som är vind- och vattentäta samtidigt som de transporterar bort överskottsvärme och fukt genom membran som andas. Sådana membran är oftast kända som Gore-Tex®. Olika varumärken har olika namn på liknande typer av membran, som t.ex. OutDry®, Atmos™ och eVent™. Det som skiljer en skalprodukt från en annan är ofta egenskaperna på membranet och de tekniska detaljerna. Det finns flera olika typer av vind- och vattentäta membran med olika egenskaper som t.ex. bättre andningsförmåga eller högre slitstyrka.

När du ska köpa en skaljacka, skalbyxa eller en overall är det också viktigt och tänka efter kring vilken aktivitet barnet ska använda den. Barnet har olika behov om ni ska t.ex. åka skidor, leka i pulkabacken eller gå en skogspromenad för att grilla korv.

För mindre barn är ofta en overall det bästa, detta för att undgå att de ska få en kall glipa mellan jackan och byxorna. Ett större barn har et högre aktivitetsnivå och därmed ett annat behov. Oavsett ålder så är passform och storlek viktigt, barnet ska känna sig obehindrat i rörelserna samtidigt som de har flera lager med kläder undertill för att ha störst glädje att vara ute i kylan och leka.

Här hittar du skaljackor till ditt barn

Här hittar du skalbyxor till ditt barn

Här hittar du overaller till ditt barn

4. Fötter, huvud och händer

Vi ska inte glömma bort att kylan kommer från alla håll, och vi måste skydda oss från den över hela kroppen. För att slippa frysa om händerna och fötterna så är det viktigt att klä sig ordentligt över hela kroppen. Blodtillförseln till händer och fötter är det första som stängs av när man börjar frysa och det är ett tecken på att man har för lite kläder på sig på hela kroppen. Att frysa gör att glädjen av att leka ute inte blir lika stor, och vem mins väl inte tunga klumpiga vinterkängor som var blöta, och mössor som kliade.

Skor, stövlar och kängor

Kanske det viktigaste plagget av alla. Välj efter väder. Är det blött och kallt, så är det bästa alternativet en allvädersstövel. Gummerad, eller försedd med membran, bara den är vattentät och håller ditt barn varm om fötterna. Vid kombinationen vått och kallt är det extra viktigt att sulan är tjock nog, eller att man har en ullsula och ullstrumpor. Ull värmer även i vått tillstånd. Kängor med tjocka sulor, och som är försedda med membran fungerar utmärkt i snön. Det är viktigt att stöveln/kängan inte är för liten. Blir det för trångt, och det inte blir luft runt tårna, blir barnet kallt. Skor används på vår och sommar.

Här hittar du kängor till ditt barn

Mössor, halsar och balaklava

Ett av de viktigaste plaggen är mössan. Eftersom mycket blod cirkulerar genom hjärnan förlorar man mycket värme genom huvudet. Rör man mycket på sig, eller använder hjälm, så kan man ha en tunnare mössa, medan en tjockare behövs vid lugnare aktiviteter. Nacke och hals är lika viktig att skydda, som huvudet, så en halsvärmare/tube är lika viktigt som mössan. En balaklava är praktiskt och smart under aktiviteter där barnet har på hjälm, t.ex. skridskoåkning. För de minsta barnen är en bakaklava också bra som ett extra skyddande lager vid andra aktiviteter. Låt termometern bestämma mössans tjocklek.

Här hittar du mössor, halsvärmare och balaklava till ditt barn

Vantar och handskar

Också för händerna gäller skalprincipen. Det bästa för att hålla barnets händer varma är en varm innervante och en vatten- och vindtålig yttervante. De minsta behöver kanske också en vante som är vattentät. Vi vet att luft isolerar och håller på värmen, så på dagar som är riktigt kalla är det en vante som gäller, som man kan spreta med fingrarna inne i vanten. En handske sitter tätare på varje finger och lämpar sig bättre till aktivitet eller dagar som inte är av de allra kallaste.

Här hittar du vantar och handskar till ditt barn

För att dagen ute i den kalla vintern ska bli så rolig och bekväm som möjligt, så ät ordentligt. Om du är mätt fryser du mindre. Varm och sockerhaltig dryck är bra att dricka för att få upp värmen i kroppen, till exempel varm choklad. Grillad korv är också bra för små barnmagar på kalla dagar.

På Tindeberg.se hittar du allt som man skulle kunna tänka sig att behöva för att göra vinterutflykten till ett behagligt vinteräventyr man minns.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000