menu Meny

Hur man väljer, köper och använder gåstavar rätt

Hur man väljer och använder gåstavar, vandringsstavar och trekkingstavar

Kärt barn har många namn, men vi ska försöka så bra vi kan, att ge några ledtrådar så att du kan göra det bästa valet för din användning. Kanske konkluderar du med att ha fler set när användningsområdena är för breda för ett set.

Varför ska man använda gåstavar, vandringsstavar träningsstavar eller trekkingstavar?

 Bättre viktfördelning och balans med eller utan tung ryggsäck, reducerad belastning (korsrygg, vadmuskler, knän, höfter och anklar), armar och ben samarbetar bättre i uppförsbackar, mer anatomisk kroppshållning när man går och reducerad belastning på knän i nerförsbackar, för att nämna något.

Stavlängd

Tumfingerregeln för stavlängd är 70% av kroppslängden eller  att de ska nå dig till armbågarna när armarna hänger ner medans fjällstavar bör vara lite längre (justerbara) i samband med bl.a. vadning.

Grepp och användning

Armarna i 90º vinkel/vågrätt när du håller runt handtagen. Gå normalt med sänkta axlar och ta i med armarna.

Terräng

Snett: Förläng staven längst ner

Brant upp: Förkorta båda stavar

Bratt ned: Förläng båda stavar

Fast vs. Teleskop

Teleskop är lite tyngre men lättare att fästa på ryggsäcken eller använda tillsammans med tarpen. Fasta ör lite styvare, och passar bäst som rena träningsstavar i upp till kuperad terräng. Teleskopstavarna borde kunna justeras olikt och vill då väsnas lite mer än vid lik justering.

Rem och handtag

Små nyanser på de modellerna vi har sätt på men för oss med skogshuggar-händer blir någon i det minsta laget. Någon gillar handtag av kork och andra av kolfiber material. Remmarna kan ha fäll-ut-vid-fall lösningar men måste vara justerbara.

Dämpning

Går man mycket på hårt underlag så kan detta vara viktigt för många. De dyra kommer ofta med slå-av/på dämpnings funktion.

Vikt

Gunde Swan bevisade hur mycket ett gram här och där betyder något över längre distanser men vi rekommenderar teleskop före fast om du ska vandra/gå i skog, fjäll och annan utmark där justering är en fördel. Spännet på vikten ligger från ca 170g till 300g per stav. Som alla andra ställen – lättaste kvalitetsstav är ofta också den dyraste staven.

Ståltagg

Bra att ha på alla typer underlag – förutom sten och asfalt, där man sätter på en gummihatt.

Trugor

Små, mellan eller stora för stöd i lera, snö och annat löst underlag. De följer ofta med fler storlekar (från 4 cm till 12 cm)

Allmän storleksguide gåstavar

Längd (cm)      Stavhöjd (cm
<-140   90 - 100
140 100 - 110
150 105 - 115
160 110 - 120
170 120 - 130
180 125 - 135
190 130 - 140
200 135 - 140

 

Detta är en allmän storleksguide. Användningsområden bestämmer hållbarheten. Allmänt så ska underarmen och hand träffa staven med 90º vinkel. När du springer i uppförsbacke rekommenderas det att justera ner en storlek medans det kan vara en fördel att justera upp en storlek när du går med eller utan ryggsäck (bättre stöd).

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000