menu Meny

Hur du väljer rätt sovsäck - Guide för köp av sovsäck

När du ska köpa en ny sovsäck kan det lätt kännas som om du står i en djungel av märken, material och olika temperaturangivelser. Det finns ett stort utbud av sovsäckar på marknaden men vet du när du ska använda din sovsäck så kan du sortera ut ett bra urval och göra köpet enklare. 

En sovsäck håller inne ett luftlager runt kroppen, ett luftlager som värms upp av kroppsvärmen och är isolationen mellan dig och kylan utanför. Desto kallare det är ute, desto tjockare måste sovsäcken vara för att kunna hålla luftlagret varmt.

Det är viktigt att välja en sovsäck som passar till ditt behov. Det är skillnad på om du skall hålla värmen i vinterstormar eller sova ute på sommaren i fint väder. Fundera på när du kommer att använda din sovsäck och sortera ut de modeller som är anpassade för den temperaturen. Kom ihåg att det är skillnad på komforttemperatur för män och kvinnor! Allmänt är det ofta lite bättre att vara  för varm än för kall, men alldeles för varmt ger ingen bra komfort. Även om det är möjligt att lufta lite extra, så är det smartare att köpa en sovsäck som passar ditt användningsområde.

Dun eller syntetiskt?

Sovsäckar delas upp i två huvudkategorier, syntet- eller dunfyllning. Båda materialen har sina för och nackdelar, vilket som passar dig bäst beror på vad som är dina viktigaste krav. 

Dun är ett naturmaterial från gås eller and. Fjädrarna som naturligt ger fåglarna den extrema isolering används för att ge värme i sovsäckar. Dun är varmt, lätt och kan packas samman bättre än syntetiska sovsäckar. Materialet är dock känsligare för yttre påfrestningar då dun tappar isoleringsförmågan när det blir vått.

Syntetmaterial är fiber som är framställt som ihåliga trådar eller fina rör för att hålla bättre i luften och reducera vikten. Syntetmaterialet är tåligare mot fukt och är bra alternativ för dun-allergiker. Samtidigt kan inte syntetiskt komprimeras lika mycket som dun, är lite tyngre, fastare än dun och formar sig inte lika bra intill kroppen. 

Yttermaterial

Vissa sovsäckar har anti-glidstoff på undersidan så att de inte skall glida av liggunderlaget. Några ytterstoff tål lite vatten, men inte regnskurar. Du kan ha ett regnöverdrag utanpå sovsäcken, men kom ihåg att det måste andas för att undvika kondens. Ett överdrag till sovsäcken kan öka komforttemperaturen med 5-7 grader.

Andra viktiga punkter vid köp av sovsäck 

  • Kolla om sovsäcken uppnår dina mål
  • Personlängd är uppgiven i centimeter
  • Högerhänta vill öppna med vänsterhanden (markerad med L) 
  • Vänsterhänta vill öppna med högerhanden (markerad med R) 
  • Det finns andra sovsäckar speciellt för kvinnor med en passform anpassad för kvinnor
  • Det finns specialutvecklade sovsäckar för barn
  • Vad för typ av liggunderlag har du? Det är mycket värme att hämta vid att använda ett bra liggunderlag som isolerar mot marken. Och inte minst, mycket skönare att sova på. 
  • Kom också ihåg att en lakanspåse i silke eller bomull kan vara bra att överväga om man önskar en ökad komforttemperatur samt förbättrar hygienen. 


Packning av sovsäckar

Skaka av sovsäcken om den är smutsig och torka av den om den är fuktig! När sovsäcken packas in i överdraget skall den alltid tryckas ner och inte rullas. Rullas den in får du samma press på fibrerna varje gång. Stoppas den blir det olikt varje gång och fibrerna/dunet håller bättre.  När isolationsmaterialet är komprimerat så uppnår det inte bästa effekt därför är det smart att packa upp sovsäcken direkt när sovplatsen är klar.  Speciellt gäller detta vid användning av dun men också syntet tar lite tid innan de är ”klara”.

Möjlighet för att slå ihop två sovsäckar

Man kan slå ihop två sovsäckar om en har vänsteröppning och den andra har högeröppning. Det finns tyvärr ingen standard mellan de olika producenterna, vilket gör att det inte är garanterat att två sovsäckar från olika producenter kan kopplas ihop. Varken sovsäcken eller blixtlåset behöver att vara lika långa, men det är en fördel om blixtlåsen har samma längd.

Var uppmärksam på att när två sovsäckar kopplas ihop, ökar volymen i säcken, och att nacktillslutningen inte kommer fungera optimalt. Detta gör att sovsäckarna inte kommer att ha samma temperaturgränserna som när man använder en enkel sovsäck. Sovsäckarna kommer att bli lite kallare även om man delar kroppsvärmen. Det kommer även bli en öppning i huvudändan, så att man tappar mera värme ut ur sovsäcken.

Förvaring av sovsäck

När du kommer hem från en utflykt, kom ihåg att lufta och torka sovsäcken. Sovsäckar borde förvaras hängande eller liggande utanför packpåsen. Då förstörs fibrerna mycket fortare och sovsäcken tappar isolationsförmågan. Komprimeringsöverdraget är till för transport så använd aldrig komprimeringsöverdraget till förvaring. Med vissa sovsäckar medföljer det med det större förvaringspåsar som fungerar bättre, men allra helst: förvara din sovsäck hängande.

Barn i sovsäck

Det finns egna sovsäckar för barn. På dessa vill inga seriösa butiker uppge temperaturgränser – barn skall inte testa gränserna för kyla.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000