menu Meny

ATT VÄLJA RÄTT TURSKIDOR

Att ge sig ut på en skidtur är en härlig upplevelse både i fjällterräng och skog. Välj rätt skidor för att få ut som mest av din tur med rätt val av skidor. Alla turskidorna fungerar bra med stighudar. Här följer några tips och råd!

Idag finns det många olika typer av turskidor och bindningar. Det är mycket att tänka på så här har vi försökt att sammanfatta och förklara, för att göra valet enklare.

Klassiska turskidor

Den klassiska turskidan har en bred och robust konstruktion som gör den stabil på lössnö. Midjan är lite insvängd vilket ger en bättre kontroll i svängar och utförsbacke. Fungerar bra på preparerad snö. Normalt är 50-60 mm i midjan.

Breda turskidor/jaktskidor

Breda turskidor är för den äventyrslystne, de passar till toppturer som inte har krävande utförsåkning, expeditioner eller jakt. De fungerar bra när du ska bära tungt eller dra pulka. Skidorna passar i obanad terräng och/eller lössnö, men de fungerar mindre bra på preparerad eller hård snö. Skidorna i dessa kategorierna är tillverkade med en mjukare kärna. Aningen mer insvängd midja för lättare manövrering i svängar och utförsåkning. Använd gärna stighudar.

Smala turskidor

När du ska ut på enklare fjällturer med lätt packning är det den smala skidan rätt val. Den fungerar bra på preparerade spår men är samtidigt bredare än vanliga längdskidor för att ge mer bärighet och om du vill ha möjligheten att kunna göra avstickare utanför spåren.

Att välja rätt längd på turskidor

Normalt är att ha längdskidor som är ca 20 cm längre än din egen kroppslängd. Väljer du en bredare skida ger det bättre bärighet och då kan de också vara kortare.

  • Klassisk turskidor: ca 15 cm längre än din kroppslängd
  • Breda turskidor: Ca 10 cm längre än din kroppslängd
  • Smala turskidor: ca 20 cm längre än din kroppslängd

Din vikt spelar också roll i ditt val av skidor. Skidorna ska ha ett slutspann, eller dubbelspann. Det vill säga att när du står med jämn vikt på båda skidorna är det en luftspalt under mittenpartiet. När du ställer i dig på en fot trycks skidan ner helt mot marken.

Om du ska valla skidorna för bättre fäste så görs det i detta mittenparti. Vissa skidor kan också ha en fästzon här som ger grepp utan valla. När du står i jämvikt på båda skidorna glider du på den främre och bakre delen av skidorna. När du trycker ner den ena skidan får du fäste och kan skjuta ifrån.

Tänk också på att om du ska ha ryggsäck på turen så tillkommer några kilon som kommer påverka ditt slutspann. Generellt är det bättre med lite mjukare skida än för styv. En för styv skida kan bli bakhal.

En relativt kort skida underlättar i skog och terräng. Skidan ska ha bra bärighet och är du en erfaren skidåkare så kan du välja en något längre skida.

Stålkanter är ett måste om du vill kunna ta dig fram säkert på hårt eller isigt underlag och behöver gå på skrå i branta fjäll. Ska du ut på plan mark och i djupsnö behövs det inte.

Åker du skidor med hund rekommenderar vi att du väljer skidor utan stålklant. Det finns speciella tur- och jaktskidor anpassade för hundägare.

Om du skidar mycket med pulka kan du välja förhållandevis långa och smala skidor.

Vill du ha bättre svängegenskaper kan du satsa på en skida som är lite bredare och lite mer insvängd än en klassisk turskida. De kommer fungera bra på både långa turer och toppturer.

Val av bindningar

Två olika typer av bindningar till turskidor.

  • BC-bindningen är en modern bindning som ger bra rörlighet och ger bra åkning. Detta är bindnignen de allra flesta väljer idag. Den fungerar bra både på korta turer och längre expeditioner. Den ger bekvämlighet och är lättanvänd då bindningen fäster i en pinne under pjäxan.
  • 75mm-bindbingen är en stabil bindning. Den ger stabilitet i krävande terräng, i djup snö och vid svåra utförsåkningar. Bindningen har en 75 mm bred läpp främst på skon som bindningen är fäst i.
  • Kom ihåg att det är olika typer av pjäxor som passar till de olika bindnings-typerna. I vår butik är samtliga pjäxor märka med 75 mm eller BC i namnet för att det ska vara lättare att hitta rätt.


Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000