menu Meny

Hur välja rätt stormkök/brännare

När man ska laga mat på tur, är det viktigt att välja rätt bränsle. De olika typer av bränslen har olika fördelar och nackdelar, och används på olika brännare.

 

Gas
- Rekommenderas för de allra flesta, huvudsakligen för användning på vår, sommar och höst.

 Ett stormkök som går på gas är ofta en brännare med låg vikt och hög effekt. Gas är ett av de mest effektiva bränslena vi har och med hög effekt. Det tar ca 3-4 minuter att varma 1 liter vatten med gas – beroende på temperatur och vind, naturligtvis. Gas sotar minimalt och ger hög effekt i skillnad till vikt. Gasapparaterna är ofta mycket enkla i användning och i vård.

Gasen levereras på engångsburkar i olika storlekar, från 100 gram till 500 gram. Vi rekommenderar ofta burkar emellan, på t. Ex. 250 gram. En sådan burk bränner i ca 1 timme på 3000 watt.

Kom ihåg att gas är som rödsprit och kräver en viss temperatur för att bränna bra. Gasen kan bli ”slaskig” när temperaturen är lägre än minus 5 grader. För att få effekt måste man värma upp gasen, t. Ex. genom att trä en ullstrumpa utanpå gasburken eller lägga den i sovsäcken.

  • Fördelar: Enkel att använda, låg vikt och hög effekt. Bränner rent utan att sota och tar lite plats.
  • Nackdelar: Passar dåligt på vintern. Kan vara svår att få tag i utomlands.

 

Multifuel
- Rekommenderas för helårs användning.

 Ett stormkök som bränner på bensin, paraffin och lampolja kallas ett multifuel-apparat. Detta är de mest allsidiga brännarna som finns. Alla bränsletyperna ger hög effekt och bränner bra i nästan alla temperaturer.  Effekten är ungefär likadan som för gas (ca 3000 watt) och det tar lika lång tid att värma upp 1 liter vatten – ca 3-4 minuter, beroende på temperatur, vind m.m. Enkla multifuel-brännare kan också använda gas, då gäller naturligtvis fördelarna och nackdelarna som står under gas.

I skillnad till gas är drivmedlet här flytande och måste omvandlas till gas innan det kan brännas. Stormköket ser till att omvandlingen sker och är normalt utrustad med en extern tank med pump. Genom att pumpa upp ett tryck i flaskan/tanken så vidareförs drivmedlet in i apparaten via en drivmedelsslang. I stormköket blir drivmedlet pressat igenom ett trångt munstycke, men först måste apparaten förvärmas i underkant av en minut. Detta använder man braständare på tub till som är ett brännbart material. Så öppnas ventilen och släpper åt drivmedlet som nu är under tryck. När drivmedlet blir pressat igenom munstycket blir det omvandlat till gas och brännaren börjar bränna. Ett multi-fuel apparat fungerar också i mycket kalla temperaturer.

Även om processen kan verka komplicerad, fungerar det enkelt efter att du prövat ett par gånger.

Om man använder rensade produkter som lampolja och rensad bensin/miljöoktan upplever man mindre sot och en renare apparat. Vid mycket sot i munstycket, måste man komma ihåg att rensa den med det verktyg som medföljer. Kom ihåg att göra detta regelmässigt för att undvika att soten stelnar (hård sot). Kom också ihåg att flytande bränsle inte borde bevaras i flaskorna de levererats i, de är inte speciellt motståndståliga. Häll heller över innehållet i en mer hållbar flaska.

Fjellsport säljer dessa också, naturligtvis.

  • Fördel: Allsidiga stormkök som fungerar under alla förhållanden. Driftsäkra med hög effekt, tar lite plats och vikt.
  • Nackdelar: Är svårare att använda för nybörjare. Olika typer av nackdelar beroende på vilken typ av vätska man använder (t. Ex. paraffin kan sota en del, bensin är explosivt)

 

Sprit (rödsprit)
- Rekommenderas för nybörjare som ska på helgturer i skog och mark. Passar för vår, sommar och höst.

Inga mekaniska delar, externa drivmedelstankar och är därför ett enkelt stormkök. Fungerar genom att man häller rödspriten i en ”kopp” och tänder på. Spriten vill då bränna som en oljelampa (bara med större låga). Rödspriten brinner bra vid temperatur varmare än minus 5 grader. Detta är inte en lösning för kalla vinterturer.

Kom även ihåg att för att sprit bränner utan tryck, så ger det något lägre effekt (7-800 watt). Det tar därför längre tid att värma upp vätska, en liter vatten ta ungefär 15 minuter. Därför måste man beräkna relativt stora mängder sprit för längre turer.

  • Fördelar: Enkla och kräver lite kunskap. Relativt miljövänlig, framställd av förnybara resurser.
  • Nackdelar: Lägre effekt kräver mycket drivmedel på längre turer. Passar inte under kalla förhållanden. Sotar om man inte väljer sotfria alternativ.

 

Rätt val av bränsle och brännare kan vara avgörande för att man får en god upplevelse – och inte minst god mat. Annars är det naturligtvis möjligt att använda ved som bränsle när det är lagligt. Mysigt är det också.

Stäng
1000 kr kvar till fraktfri leverans!
0 av 1000